Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

            Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα εγκυμονεί, κατά την Europol, σοβαρότατους κινδύνους ανάπτυξης νέων εγκληματικών δραστηριοτήτων…

Για την κυρία Τασία –και την χώρα, βεβαίως– τα τελευταία νέα από την Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και την Interpol (Διεθνής Αστυνομία) δεν είναι καθόλου καλά. Ο εγκλωβισμός στην χώρα μας κάπου 200.000 προσφύγων και μεταναστών θα επιτρέψει σε κάποιους από αυτούς όχι μόνον να «λιάζονται» στην Ομόνοια και αλλού, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε κυκλώματα διακίνησης προσφύγων, όπως και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η Europol, με απόρρητες εκθέσεις της, έχει επισημάνει πολλές από τις πτυχές του όλου –σοβαρού– προβλήματος, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία προσκαλείται να αναδιοργανωθεί σε άλλες πλέον βάσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο γρήγορα θα τα καταφέρει, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις διοικητικές αγκυλώσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τις αποφάσεις και αφορούν στην δημόσια ασφάλεια.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κατάσταση από πλευράς εγκληματικότητας ενδέχεται να πάρει δραματικές διαστάσεις, με την σημερινή διακυβέρνηση της χώρας να «μπάζει νερά» από παντού. Με αποτέλεσμα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να διαβλέπουν κίνδυνο λιβανοποίησης της χώρας μας –η οποία, από οικονομικής και νομισματικής πλευράς, ήδη βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης.

Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία της Europol μόνον δέος προκαλούν σε όσους μπορούν να τα ερμηνεύσουν. Έτσι, στην τελευταία έκθεσή της, την οποία έφερε στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύκλωμα μεταφοράς και άγριας εκμετάλλευσης προσφύγων, αλλά και μεταναστών, το οποίο έχει πλέον πλοκάμια και στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί της Europol εκτιμούν ότι το 90% των προσφύγων και των μεταναστών που ήρθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2015 –και που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο– έκαναν χρήση ενός πανίσχυρου διεθνούς εγκληματικού κυκλώματος το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα και έξω από την ΕΕ. Το κύκλωμα αυτό, το οποίο φυσικά έχει πάρα πολλές διακλαδώσεις, απασχολεί συνολικά 40.000 άτομα.

Τα μέλη του προέρχονται κυρίως από την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ρουμανία σε ό,τι αφορά τις χώρες μέλη της ΕΕ, την Σερβία και την Τουρκία σε ό,τι αφορά χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, την περιοχή του Κοσσόβου, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Συρία και την Τυνησία σε ό,τι αφορά χώρες εκτός ΕΕ. Με βάση την ανάλυση των ειδικών της Europol, 44% των κυκλωμάτων που ασχολούνται με την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών αποτελούνται από πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, 30% των κυκλωμάτων αποτελούνται από πολίτες χωρών μελών της ΕΕ και 26% των κυκλωμάτων αποτελούνται από ένα μείγμα πολιτών χωρών μελών της ΕΕ και πολιτών χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γ.Κύρτσος, είναι τιμητικό για την χώρα μας το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, οι Έλληνες δεν πρωταγωνιστούν στα κυκλώματα διακίνησης. Διαβάζοντας όμως την επίσημη έκθεση διαπιστώνουμε ότι κυκλώματα Ιρακινών, Πακιστανών και Βούλγαρων έχουν αναπτυχθεί στην χώρα μας γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται κέντρα ανάπτυξης κυκλωμάτων διακίνησης, όπως άλλωστε το Βερολίνο, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Μιλάνο, το Μόναχο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Στοκχόλμη, η Βιέννη και η Βαρσοβία.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Europol ανεβάζουν τον κύκλο εργασιών του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης σε 3-6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 και προειδοποιούν ότι, αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός ανάπτυξης του κυκλώματος, ο τζίρος του θα πολλαπλασιαστεί κατά την διάρκεια του 2016.

Το εγκληματικό κύκλωμα που έχει αναπτυχθεί γύρω από την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών διασυνδέεται με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Η Europol εκτιμά ότι 22% των υπόπτων για συμμετοχή στην διακίνηση προσφύγων και μεταναστών εμπλέκονται και στο εμπόριο ναρκωτικών, 20% των υπόπτων εμπλέκονται στο εμπόριο ανθρώπων και 20% σε εγκλήματα που έχουν σχέση με την περιουσία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, πίσω από τις εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης, βρίσκονται πανίσχυρα εγκληματικά κυκλώματα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Οι διακινητές θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα από την κυβέρνηση Τσίπρα και τις αρμόδιες αρχές, διότι όπου δραστηριοποιούνται αναπτύσσουν και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Το ελληνικό παράδοξο σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στην μη συμμετοχή Ελλήνων, τουλάχιστον σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σε γειτονικές χώρες και μέσα στην Ελλάδα και μάς προκαλούν ανεπανόρθωτη κοινωνική, διεθνοπολιτική και οικονομική ζημιά.

Ωστόσο, το τοπίο αλλάζει άρδην. Τα εγκληματικά κυκλώματα αναζητούν πλέον διασυνδέσεις στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Αλεξανδρούπολη και στα νησιά του Αιγαίου –τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κινδυνεύουν και με τουριστικό καταποντισμό.

Όπως επισημαίνει ο Γαλλομαροκινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Kamal Redouani (πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Inside Daesh»), η χώρα μας προορίζεται για διαμετακομιστικός κόμβος των τζιχαντιστών, από τους οποίους αυτοί που έχουν ευρωπαϊκή εθνικότητα ξεπερνούν τα 5.000 άτομα.

Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι εξελίξεις και από ποιους, σε μία χώρα που στο επίπεδο της σκέψης παρουσιάζει ημιπληγικά φαινόμενα;