Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η μόνη εταιρεία που έχει επισήμως ανακοινώσει ότι έχει καταθέσει προσφορά είναι η κρατική εταιρεία της Κροατίας ΙΝΑ. Η εταιρεία αυτή μαζί με άλλες πέντε συμμετείχαν στο νέο διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η προθεσμία για τον οποίο έληξε στις αρχές της εβδομάδας. Και καθώς ο Κροατικός διαγωνισμός αφορά σε 29 οικόπεδα που βρίσκονται στην Αδριατική θάλασσα, η συμμετοχή σε αυτόν είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχει αρχίσει να υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή που αφορά και τη χώρα μας και το νέο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει επίσημα τις επόμενες ημέρες.
Τα ονόματα των υπόλοιπων πέντε εταιρειών δεν έχουν ανακοινωθεί ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα κροατικά ΜΜΕ, εκτός από την ΙΝΑ προσφορές έχουν καταθέσει επίσης ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσόςENI, η αυστριακή OMV, η αμερικανική MarathonOil και η Medoil από την Τυνησία.
Ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των εταιρειών κρίνονται θετικά και κατά τα λεγόμενα του κροάτη υπουργού οικονομίαςVrdoljak κατατέθηκαν προσφορές από μεγάλες και σοβαρές εταιρείες.
Πάντως τις προηγούμενες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι στο dataroom του διαγωνισμού είχαν προσέλθει περισσότερες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Gazprom, Shell, ENI, Total,Marathon, Noble, TPAO, ΕΛΠΕ, Petroceltic, JPNippon. Επίσης κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ήθελαν τις αμερικανικές ExxonMobil και Chevron να ενδιαφέρονται για το διαγωνισμό.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν προσήλθαν “oilmajors” αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στη χώρα, γεγονός παραμένει ότι ο διαγωνισμός κατάφερε παρά τη μάλλον αρνητική συγκυρία στη διεθνή αγορά πετρελαίου, να προσελκύσει μεγάλες και σοβαρές εταιρείες, που έχουν το μέγεθος να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις και να φέρουν σε πέρας το κοστοβόρο γεωτρητικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα αναμένει σοβαρές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. δολαρίων την επόμενη πενταετία.
Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού παραχωρούνται 29 θαλάσσια block με μέγεθος από 1000 έως 1600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων 8 στο βορά και 21 στην κεντρική και νότια Αδριατική. Η παραχώρηση θα γίνει για 5 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης στα 25 έτη. Οι έξι προσφορές που κατατέθηκαν αφορούσα σε συνολικά 15 μπλοκ.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Ελλάδα αναμένεται και επισήμως να βγει με ανοιχτό διαγωνισμό για συνολικά 20 θαλάσσια οικόπεδα εκ των οποίων τα μισά αφορούν στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η σχετική πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί από μέρα σε μέρα στην εφημερίδα της ΕΕ, όπως έγινε και με την πρόσκληση για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας που δημοσιεύτηκε προ ημερών.
Πηγή: www.capital.gr