Πρώτο θέμα στα «πηγαδάκια» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αποτελεί η ψήφιση του πακέτου των μέτρων που έρχονται από τη στιγμή που, πλέον είναι ξεκάθαρο πως δεν θα έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τη ψηφοφορία τι θα γίνει με το «καυτό» ζήτημα του χρέους.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στο Μαξίμου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε εξ’ αρχής να συνδέσει τα μέτρα με το χρέος με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει για άλλη μια φορά ένα βήμα πίσω. Από το γεγονός ότι και οι ίδιοι έρχονται σε δύσκολη θέση τόνιζε, πως όφειλε να ζυγίσει καλύτερα τις διαθέσεις του Βερολίνου που λίγο πολύ είναι γνωστές.
Οι «153» εμφανίζονται πιεσμένοι, ωστόσο δεν καταγράφεται κάποια τάση καταψήφισης. Αντιθέτως ευελπιστούν αυτά να έρθουν γρήγορα προκειμένου «να βάλουν πλάτη για τελευταία φορά σε δύσκολα μέτρα», ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει αυτή τη στιγμή άλλα διαπραγματευτικά χαρτιά και φέρεται να καλύπτονται από τη δέσμευση του, πως αν δεν πάρει το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.
«Ας ελπίσουμε πως θα συναινέσουν σε μια έστω περίτεχνη περιγραφή για το χρέος που θα ικανοποιεί τον Ντράγκι, αλλά δεν θα εκθέτει τον Σόιμπλε» τόνιζε άλλος βουλευτής εκτιμώντας, πως πολύ σύντομα θα μπει στο τραπέζι ένα «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους που θα βασίζεται στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές που παρά το γεγονός πως εισπράττουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή νέων μέτρων πιστεύουν πως όσα θα ψηφιστούν στη Βουλή αποτελούν μια «οσμή χρέους» και κατόπιν η χρυσή τομή μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ θα βρεθεί.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δικαιολογημένες τις ανησυχίες των βουλευτών και πιστεύουν πως και με την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας, θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο στόχος όλα να είναι ψηφισμένα μέχρι τα μέσα Μαΐου παραμένει η βασική επιδίωξη της διαπραγματευτικής ομάδας με το βλέμμα του Μαξίμου να είναι στραμμένο πάντα στη συνολική συμφωνία ακόμα και στις 22 του μήνα. Το σενάριο να επικυρωθεί στο επερχόμενο Eurogroup μόνο η τεχνική συμφωνία και οι συζητήσεις για το χρέος να παραταθούν μέσα στον Ιούνιο φαίνεται να είναι υπαρκτό από τη στάση που έχουν τηρήσει Βερολίνο και ΔΝΤ έως τώρα . Σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερούσε η ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, καθώς έχει γίνει σαφές από τον κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι πως προϋπόθεση για τον ίδιο αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με το κυβερνητικό στρατόπεδο να ευελπιστεί η τεχνική λύση να δοθεί το συντομότερο δυνατό.