Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, διόρισε τέσσερις υπουργούς που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, στέλνοντας ένα «πολιτικό μήνυμα» για τις φιλοδοξίες του να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, ανέφεραν πολιτική αναλυτές των Αλβανικών εξελίξεων.
Το Σάββατο, ο Ράμα παρουσίασε τους 33 υπουργούς της κυβερνήσης, τέσσερις από τους οποίους είναι επαγγελματίες από το Κοσσυφοπέδιο και ελάχιστα γνωστοί στην Αλβανία.
Ο Χαϊρούλα Τσέκου, ο νέος υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, ήταν συντονιστής προγράμματος σε ΜΚΟ του Κοσσυφοπεδίου που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομίας.
Ο Μπέσα Σανίνι, νέος υφυπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει μακρά καριέρα ως ανεξάρτητος αναλυτής δημόσιας πολιτικής και είναι επίσης ο ιδρυτής της Plenum Education, μια think tank που παρέχει έρευνα και ανάλυση σχετικά με την εκπαίδευση.
Η Βαλμπόνα Σουτζάκου, νέος υπουργός Πολιτισμού, διευθύνει το τμήμα πολιτισμού στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα.
Ο Ιλιριάνα Μπαιρακτάρι, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, έχει διδακτορικό δίπλωμα ιατρικών επιστημών και μακρόχρονη εμπειρία στη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς υγείας.
Ο Αφρίμ Κράσνικι, διευθυντής του think tank Αλβανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, υποστηρίζει ότι η επιλογή έστειλε ένα σαφές μήνυμα.
«Ο Ράμα θέλει να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να δώσει την εντύπωση ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους πρωθυπουργούς στα Τίρανα και την Πρίστινα και πρόκειται να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο», δήλωσε.
Ο Άστριτ Γκάσι, διευθυντής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Blic στο Κοσσυφοπέδιο, πιστεύει το ίδιο, τονίζοντας ότι η κίνηση εξυπηρετεί τη στρατηγική του Ράμα, να ενεργεί ως περιφερειακός ηγέτης.
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες ότι αυτή η φιλοδοξία θα μπορούσε να βλάψει το νέο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. «Φοβάμαι ότι ο Ράμα χρησιμοποιεί αυτές τις επιλογές για να ενισχύσει τον ρόλο του ως περιφερειακό παράγοντα εις βάρος του Κοσσυφοπεδίου και να μην ενισχύσει πραγματικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε.
Ωστόσο, παραδέχθηκε επίσης ότι οι διορισμοί των τεσσάρων νεαρών υπουργών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη συνεργασία μεταξύ δύο χωρών. «Εάν συμβεί αυτό, η ενέργεια μπορεί να καταλήξει να είναι ειλικρινής και αποτελεσματική», δήλωσε ο Γκάσι.
Ο κ. Κράσνικι, από το Αλβανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν μέχρι στιγμής στρατηγική και δεν είχε συγκεκριμένο όραμα.
«Η σχέση των κυβερνήσεων … δεν έχει συγκεκριμένη οικονομική πτυχή. Η σχέση είναι περισσότερο καθοδηγούμενη από την εικόνα και την προπαγάνδα, παρά από τα υψηλά πρότυπα συνεργασίας», είπε.
Ο Άρμπεν Τσέϊκου, διευθυντής του Αλβανικού Κέντρου για την Καλή Διακυβέρνηση, δήλωσε στο BIRN ότι ελπίζει ότι οι διορισμοί θα είναι κάτι περισσότερο από συμβολικό, αλλά θα συμβάλουν στη σχέση μεταξύ των χωρών.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να υπάρξει πραγματική συνεργασία, ειδικά σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η οικονομία και η διπλωματία», δήλωσε.
Ελπίζει ότι οι διορισμοί θα συμβάλουν και σε περισσότερες κοινές κυβερνητικές συναντήσεις, οι οποίες έχουν ήδη μετατραπεί σε παράδοση.
Στο παρελθόν, οι πρωθυπουργοί και πρόεδροι του Κοσσυφοπεδίου έχουν διορίσει ορισμένους συμβούλους από την Αλβανία. Ο περιφερειακός σύμβουλος του Ράμα, Σκελτσέν Μαλίκι, είναι ένας πολύ γνωστός εκδότης από την Πρίστινα.
Ιωάννης Δημητριάδης