ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει διακαώς η Ουάσινγκτον και κινείται τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς το Τελ Αβίβ.
Προς τη Λευκωσία οι παρεμβάσεις αφορούν το Κυπριακό και προς το Τελ Αβίβ ο στόχος είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με την Άγκυρα.
Τούτο προκύπτει και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την περασμένη Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Η επικοινωνία έγινε την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής, Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία. Η αναφορά στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για να μελετήσει τη μεταφορά αερίου με αγωγούς από το Ισραήλ, Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Ουάσινγκτον.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως στους σχεδιασμούς αυτούς πρέπει να εμπλακεί και η Τουρκία καθώς θεωρείται η μεταφορά του αερίου με αγωγό μέσω της χώρας αυτής ως η πιο συμφέρουσα. Θέλει, παράλληλα, την εμπλοκή της Τουρκίας και για γεωστρατηγικούς λόγους. Παράλληλα σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως μια συνεργασία στα ενεργειακά Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας και Αιγύπτου, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην περιοχή και θα επιλύσει τα προβλήματα. Το ενδεχόμενο είναι δύσκολο καθώς πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες δυσκολεύουν τη δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας.
Το σενάριο για την Τουρκία έχει συζητηθεί και στην τριμερή της περασμένης Πέμπτης, έχει ωστόσο αποκλειστεί λόγω του Κυπριακού. Κι αυτό παρόλο που το Ισραήλ, φαίνεται να θεωρεί, όπως ανέφερε και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιουβάλ Στάινιτς, ότι από οικονομική άποψη η επιλογή της Τουρκίας είναι πιο συμφέρουσα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί ναι μεν ευνοούν σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι ωστόσο επιφυλακτικοί σε σχέση με τη συνεργασία στα ενεργειακά καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία και ειδικότερα στον Ερντογάν.
Τι σημαίνει η αμερικανική παρέμβαση; Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της Ενέργειας και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Νταβός. Οι επαφές με τις εταιρείες επιβεβαίωσαν το αυξημένο τους ενδιαφέρον για μεγαλύτερη εμπλοκή στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Λευκωσίας για τις επόμενες κινήσεις. Εάν λόγω Κυπριακού δεν γίνουν οι κινήσεις αυτές είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στην πορεία και πολύ σύντομα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια Μπάιντεν- Αναστασιάδη στο Νταβός, ο Αμερικανός αξιωματούχος ενθάρρυνε τον Πρόεδρο της Κύπρου να προχωρήσει στα ενεργειακά. Οι Αμερικανοί θα αυξήσουν τις πιέσεις τους προς τη Λευκωσία, ώστε «να υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό». Η αμερικανική στάση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τη Βρετανία και όλες οι κινήσεις αποσκοπούσαν να αποφύγουν αναφορές που ενδεχομένως να ενοχλήσουν την Τουρκία.
Πηγή : mignatiou.com