Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια κρίση γεννά ευκαιρίες. Ευκαιρίες για τους πολίτες, αλλά και για τις κοινωνίες. Στην προκειμένη περίπτωση στην χώρα μας, μιλάμε για δύο κρίσεις που την πλήττουν ταυτόχρονα και εδώ υπάρχει και μια δεύτερη άποψη που λέει ότι μια καταιγίδα μπορεί να αντιμετωπισθεί δύο παράλληλες δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Από την άλλη πλευρά στη χώρα μας γίνονται ενίοτε και θαύματα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που στα πολύ δύσκολα τα καταφέραμε και στα πολύ εύκολα πνιγήκαμε σε μια κουταλιά νερό.

Προσφυγικό και οικονομική κράση και μάλιστα παρατεταμένη, ήρθαν μαζί να δημιουργήσουν έναν όγκο προβλημάτων που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Στη δεδομένη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μια αδυναμία συμφωνίας Ελλάδας-Δανειστών. Η συμφωνία έχει πολλά κρίσιμα δύσβατα σημεία, αλλά και κάποιες παραδοχές στο θέμα της μετεγκατάστασης, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό το χαρτί παρά τις δυσκολίες οφείλει η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

Από την άλλη πλευρά η αδυναμία για την ώρα συμφωνίας με το κουαρτέτο, ανεξάρτητα από τη σκληρότητα του ΔΝΤ, δείχνει ότι και η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει ένα  ολοκληρωμένο και αξιόπιστο  σχέδιο.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί τα κατάφεραν οι κύπριοι, οι πορτογάλοι, οι ιρλανδοί.

Με τους ίδιους ανθρώπους είχαν να κάνουν, κι όμως ξεπέρασαν σκοπέλους και εμπόδια και έβγαλαν τις χώρες τους από τις συμπληγάδες πέτρες, που τους έβαζαν οι δανειστές. Από όλους αυτούς που κατοικοεδρεύουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν έτυχε να ακούσουμε μέχρι τώρα μιαν αξιόπιστη απάντηση.

Όταν ερωτώνται πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, που λέει και ο λαός, αντί να απαντήσουν υπεύθυνα και πειστικά. Βεβαίως αυτό το χάλι των πολιτικών από όλα τα κόμματα, που πιάνουν στασίδι στα κανάλια από τα  ξημερώματα και το εγκαταλείπουν τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι ελληνικό φαινόμενο και δεν θα το συναντήσει κανείς πουθενά, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Γιατί ο βουλευτής εργάζεται στο κοινοβούλιο, μετέχοντας σε επιτροπές και στην ολομέλεια και πηγαίνοντας σε αποστολές, όπου προάγει τα συμφέροντα της χώρας του και όχι σε ταξιδάκια αναψυχής, όπως αυτό των Καμμένου-Κατσίκη στην Τάμτα των Ηνωμένων Πολιτειών, για να γιορτάσουν με μια χούφτα ομογενών, δήθεν την 25η Μαρτίου.

Και όλα αυτά τα πολυέξοδα ταξιδάκια με την συνοδεία της μπάντας του  Πολεμικού Ναυτικού χάριν παιδιάς.

Την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές νέες αφαιμάξεις συντάξεων, και μεγαλύτερη φορολογία για τους μη έχοντες, είναι ανεπίτρεπτο η εξουσία να σκορπάει χρήματα, που δεν υπάρχουν, είτε σε άσκοπα ταξίδια, είτε σε προσλήψεις «ημετέρων» τύπου Καρανίκα, που έχουν βουλιάξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός ότι κάθε μέρα ακούμε και μια νέα πρόταση αφαίμαξης προς τους δανειστές, από νέο φόρο στα καύσιμα και τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι φόρο στα κινητά, δείχνει ότι οι κατά τα άλλα εκπρόσωποί μας, αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη μας.

Από την άλλη πλευρά το προσφυγικό, που είχε μέχρι τώρα αφεθεί στο έλεος των ΜΚΟ, κάποιων γνωστών και επωνύμων, αλλά και πλήθος αγνώστων λοιπών στοιχείων, που είδαν χρήμα στον ορίζοντα και επέπεσαν να τα καταβροχθίσουν,  είναι μια ακόμη κακή εικόνα ενός κράτους, που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα, που προστέθηκε στο ήδη υπάρχον.

Η μόνη όπως αποδείχθηκε δομή που λειτουργεί, είναι αυτή του στρατού που αξιοποίησε μέρος των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, για να στεγάσουν το ανεξέλεγκτο κύμα των προσφύγων-μεταναστών.

Όμως και η τεχνική βοήθεια με τους 2.300 που θα έρθουν στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την εμπειρία που διαθέτουν, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιταχυνθούν, τόσο οι ταυτοποιήσεις, όσο και η εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου.

Να γίνει μια σωστή διαλογή, ποιες εθνότητες θα πηγαίνουν  στο κάθε  στρατόπεδο που λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής, με σκοπό και στόχο να διαχωριστούν πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά και μεμονωμένοι ενήλικες, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ τους, αλλά και φαινόμενα, όπως αυτό της απόπειρας βιασμού του εννιάχρονου κοριτσιού.

Η σοβαρή δουλειά στην ταυτοποίηση, μια και υπάρχουν πολλοί με πλαστά στοιχεία, μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα και να κρατήσει άσβεστο το έργο της αλληλεγγύης των μεμονωμένων προσώπων, που εισφέρουν από το υστέρημα τους σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους συνανθρώπους μας.

Παράλληλα να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και η FRONTEX, μια και τα καμώματα της Άγκυρας, θα πρέπει να επισημαίνονται χωρίς καθυστέρηση στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Αντί λοιπόν να βολεύουν τους συγγενείς και τις παρέες τους, να φροντίσουν να αξιοποιήσουν και τον τελευταίο δημόσιο λειτουργό, ακόμη και τις καθαρίστριες, που επαναπροσέλαβαν και έστειλαν στα γραφεία να κάθονται και να τις μετακινήσουν στα μαγειρεία του στρατού, προκειμένου να βοηθήσουν στην παραγωγή του φαγητού, που ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Η εξουσία είναι δράση, δεν είναι ραχατιλίκι και καφενόβιες κουβέντες του αέρα. Θέλει αρετή, φαντασία και τόλμη η διακυβέρνηση της χώρας…