Αμήχανη παρακολουθεί η Αθήνα την αποθράσυνση της Άγκυρας η οποία πλέον απροκάλυπτα διεκδικεί σημαντικό τμήμα της Κυπριακής και Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Υπουργείο Εξωτερικών ωσεί παρών και προσωπικά τον Νίκο Κοτζιά να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη «αποχή» από τα καθήκοντά του…
Η Άγκυρα η οποία με αφορμή τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο φρόντισε να επικαιροποιήσει όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της εναντίον της χώρας μας, να οδηγήσει σε νατοποίηση του Αιγαίου, όπου πλέον αποδυναμώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, φρόντισε να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της αναγγέλλοντας έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τελικά προχθές με επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τουρκική υφαλοκρηπίδα ένα σημαντικό τμήμα του Οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και επαναφέρει τις γνωστές απειλές περί λήψης «όλων των αναγκαίων μέτρων».
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ φρόντισε να επαναφέρει με απειλητικό τρόπο την διεκδίκηση που αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να αναγγείλουν και νέο γύρο ερευνών με το ωκεανογραφικό σκάφος Tubitak Marmara στην υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Με την NAVTEX 238/16 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών από 25-28 Μαρτίου από το Tubitak Marmara σε συνέχεια των ερευνών που ανενόχλητα πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή, καθώς η επιλογή της, αποτυπώνει την αξίωση της Τουρκίας να περιορισθεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα σε μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Ενδεικτικό των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας είναι ότι την 26η Μαρτίου τουρκική φρεγάτα που υποτίθεται ότι συμμετέχει στην Νατοϊκή Αποστολή διέπλευσε όλο σχεδόν το Κεντρικό Αιγαίο με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά.
Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη ήταν ότι το γερμανικό πολεμικό σκάφος Bonn που έχει τεθεί επικεφαλής της νατοϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο, συμμορφούμενο προς τις απαιτήσεις της Άγκυρας κατέπλευσε στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, καθώς η Άγκυρα έχει «απαγορεύσει» τον ελλιμενισμό των νατοϊκών σκαφών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με το επιχείρημα της αποστρατιωτικοποίησης.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της Άγκυρας στο νέο γύρο του διαγωνισμού αδειοδότησης ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ για τα Οικόπεδα 6, 8 και 10 το τουρκικό ΥΠΕΞ αφού είχε εγείρει τις αξιώσεις του με την επιστολή του τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη στις 17 Μαρτίου (όπως είχε αποκαλύψει το Liberal.gr) επανήλθε θέλοντας με απροκάλυπτες απειλές να «φοβίσει» τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό καθώς η ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για ανακάλυψη νέων μεγάλων κοιτασμάτων και στα γειτονικά κυπριακά Οικόπεδα.
Η Άγκυρα δηλώνει ότι τμήμα του Οικόπεδου 6 της Κύπρου αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα, απειλεί ότι θα λάβει όλα τα «αναγκαία μετρά για την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων» της, προειδοποιεί τις ξένες εταιρίες να μην πάρουν μέρος στον διαγωνισμό με το επιχείρημα τόσο ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τουρκοκύπριων άλλα και με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οι τουρκικές κινήσεις όμως αφορούν όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Περιορίζοντας τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου σχεδόν στα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης της (δεν είναι τυχαίο ότι και ο Μ. Ακινζί στην ανακοίνωσή του εναντίον του διαγωνισμού αδειοδότησης, κάνει λόγο για «χωρικά ύδατα» και όχι για ΑΟΖ) και δηλώνοντας ότι μέρος του Οικόπεδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ (νοτιοανατολικά της Κύπρου) εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα αμφισβητεί και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για να υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα στο σημείο αυτό και μάλιστα να γειτνιάζει με την Αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπολογισθεί η επήρεια του Καστελόριζου, και συνεπώς όλη σχεδόν η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου, περιέρχεται στην …Τουρκία.
Απέναντι σε όλο αυτό το μπαράζ των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων απλώς η Αθήνα σιωπά. Προφανώς για να μην ενοχληθεί ο κ. Ερντογάν στον οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Ακόμη και με «εκπτώσεις» στα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Πηγή : liberal.gr