ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Με σκληρή γλώσσα και αδειάζοντας την τακτική της Άγκυρας, η Μόσχα παρενέβη στο Κυπριακό στέλνοντας μηνύματα πως ουσιαστικά μόνο στόχος της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και όχι η επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης συμφωνίας στο Κυπριακό.
Η ρωσική παρέμβαση έγινε με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν και είναι σαφές πως η Μόσχα δεν προτίθεται να αφήνει εφεξής την Άγκυρα σε «χλωρό κλαρί». Αυτό διαφάνηκε και από την πρόσφατη συζήτηση για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ οι θέσεις που εκφράζονται από τη Ρωσία είναι οι γνωστές διαχρονικές της στο Κυπριακό.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό», προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα στην Άγκυρα βρισκόταν επικεφαλής αντιπροσωπείας η λεγόμενη Πρόεδρος ψευδοβουλής Σιμπέρ Σιμπέλ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ δήλωσε χθες πως κατά τις επαφές αυτές ,περιλαμβανομένης και συνάντησης με τον Ερντογάν, «ο Τούρκος ηγέτης κατηύθυνε ανοιχτά τους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή στις εν εξελίξει δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η εδαφική οριοθέτηση».
Πρόσθεσε δε με νόημα πως «αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της Άγκυρας, περί ετοιμότητας να συμβάλει για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, και είναι σαφές, ότι τονώνοντας τη μία πλευρά του εσωτερικού διαλόγου στην Κύπρο, η ηγεσία της Τουρκίας παρεμβαίνει κατάφωρα στην διαπραγματευτική διαδικασία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα, τα οποία απέχουν πολύ από την εξασφάλιση μίας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Πάντως, σε σχέση με τις υποδείξεις Ερντογάν προς τους Τουρκοκύπριους, φαίνεται πως στο θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» γίνονται ήδη βήματα. Η Άγκυρα ζητά από το κατοχικό καθεστώς να παραχωρήσει «ιθαγένεια» σε εποίκους ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το ποσό που πληρώνουν όσοι δικαιούνται να αποκτήσουν την «λευκή ταυτότητα», ως ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα. Η «λευκή ταυτότητα» συνιστά τον προθάλαμο για την παραχώρηση «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι είναι δικαιούχοι της εν λόγω ταυτότητας ανέρχεται τώρα στις χίλιες τουρκικές λίρες (300 ευρώ).
ΤΟ IMF ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του IMF είχε στα κατεχόμενα ο “υπουργός” τουρισμού, Φαϊζ Σουτσιούογλου για θέματα τουρισμού και τα μοντέλα μετά τη λύση, την τουριστική οικονομία και τις ανάγκες του τουρισμού στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση του “υπουργείου” αναφέρει ότι η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η Rachel Van Elkan.
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Σουτσιούογλου, η συνάντησή τους ήταν πολύ παραγωγική και αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού στο θέμα του πώς μπορεί να συμβάλλει το IMF στον τουρισμό της “βόρειας” Κύπρου. Τους ανέφερε, σημειώνει, ότι με στόχο τη συμβολή στην οικονομία της “χώρας”, εργάζεται για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την αναζωογόνηση του αγροτουρισμού.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό αναφέρει σε γραπτή δήλωση του το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων, προσθέτοντας, ότι βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο.
Το “υπεξ” αναφέρει, επίσης, ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, η ad-hoc επιτροπή συνεχίζει το έργο της εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει την Ομάδα Δράσης για την τ/κ κοινότητα υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου Juncker, το “υπεξ” αναφέρει ότι η προσδοκία με τη νέα ρύθμιση είναι όπως η Επιτροπή προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, επιτρέποντας στην τ/κ κοινότητα να ολοκληρώσει έγκαιρα τις απαραίτητες προετοιμασίες.
Πηγή : mignatiou.com