Με τα πλέον μελανά χρώματα σκιαγραφεί η Bank of America την προοπτική η Ελλάδα να εμπλακεί σε πρόωρες εκλογές και να παρατείνει επί μακρόν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα τον επόμενο μήνα και το έτος που έρχεται» (Greece in the month and the year ahead), η επενδυτική τράπεζα κάνει μια βαθιά ανάλυση των πολιτικών, αλλά και οικονομικών πραγμάτων της χώρας.
Κατά την BofA, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα εντός του 2015 και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς θα μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές και αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση
Τα τρία βασικά σενάρια
Στο μακροσκελές σημείωμά της η BofA προβάλλει τρία πιθανά σενάρια για το ελληνικό ζήτημα. Το πρώτο σενάριο έχει ως εξής: Η Ελλάδα δεν εκλέγει Πρόεδρο, πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές και δεν έρχεται σε συμφωνία με την Τρόικα. Αυτό θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, ενώ η εξάπλωση τηςκρίσης θα είναι σταθμισμένη για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η ΕΚΤ θα έχει δικλείδες ασφαλείας.
Τα ρίσκα ως προς ένα τέτοιο σενάριο είναι:
Η αδυναμία σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγώντας σε νέες, επαναληπτικές εκλογές το Μάρτιο. Αν και η τρόικα πιθανόν να παρατείνει σε αυτή την περίπτωση και πάλι τεχνικά το τρέχον πρόγραμμα, η αρνητική αντίδραση της αγοράς και η αβεβαιότητα θα επιβλαβής για την πραγματική οικονομία της Ελλάδος.
Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα. Ακόμα και εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές μία συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ιδίως καθώς θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν αυστηρές συνθήκες για τη νέα πιστωτική γραμμή. Ωστόσο θα περιμέναμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολευθεί περισσότερο ώστε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της τρόικας και μετά να πείσει την εκλογική του βάση για να υποστηρίξουν μία τέτοια συμφωνία. Εκτός και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήξει τους πάντες με διαπραγματευτικές ικανότητες της ομάδας του μία τέτοια στροφή 180 μοιρών θα αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της νέας κυβέρνησης.
Κενό μέχρι 41,4 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με την ανάλυση της επενδυτικής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και η Τρόικα κόψει τη χρηματοδότηση, το χρηματοδοτικό κενό θα εκτιναχθεί μεταξύ 28,9 δισ ευρώ και 41,5 δισ ευρώ!Ειδικότερα η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 8,9 δισ ευρώ στην περίπτωση που κοπεί η χρηματοδότηση απ’ το ΔΝΤ. Επιπλέον θα χρειαστεί να βρει για τα επόμενα δύο χρόνια 14,5 δισ ευρώ εάν δεν καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με αυτά που έχει θέσει ως στόχο το σημερινό πρόγραμμα προσαρμογής και άλλα 5,5 δισ ευρώ εάν δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Κάτι που ανεβάζει το «λογαριασμό» στα 28,9 δισ ευρώ. Στην περίπτωση όμως που το ΔΝΤ τελικά έχει δίκαιο για χρηματοδοτικό κενό στο τρέχον πρόγραμμα που φθάνει τα 12,6 δισ ευρώ τότε αυτομάτως το συνολικό ποσό θα φθάσει τα 41,5 δισ ευρώ. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν απ’ τη δημοσιονομική πολιτική και το ΑΕΠ.
Μετριοπαθές σενάριο
Το πιο μετριοπαθές σενάριο για την BofA είναι το εξής: θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ωστόσο θα υπάρξει μετά συμφωνία με την τρόικα. Όπως σημειώνει η επενδυτική η τρόικα θα συμφωνήσει σε μία νέα τεχνική παράταση του προγράμματος εφόσον σχηματιστεί μία κυβέρνηση πρόθυμη να διαπραγματευτεί. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούν να πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα αφού υπάρχει η χρηματοδοτική πίεση για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Μάλιστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.
Σύμφωνα με την BofA η τρόικα, ανεξαρτήτως ποιος είναι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να μεταβάλει τις θέσεις της. Θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα αρκεί αυτή να εφαρμόζει μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Κάτι που δεν άλλαξε ούτε τώρα που έχουν ενταθεί οι πολιτικές αναταράξεις. Αυτό όμως σημαίνει πως η τρέχουσα αναταραχή μπορεί τελικά να αποδειχθεί σε ευκαιρία αγοράς εφόσον: 1. η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και γρήγορα έρθει σε συμφωνία με την τρόικα ή 2. κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις φθάσει σε συμφωνία με την τρόικα. Βέβαια η δεύτερη πιθανότητα, σημειώνει η επενδυτική, είναι πολύ πιο δύσκολη με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως βοηθήσει στο να υπάρξει μία συμφωνία, ωστόσο και πάλι το κόμμα θα πρέπει να πείσει την εκλογική του βάση, υπογραμμίζει η BofA.
Το καλύτερο σενάριο
Το καλύτερο σενάριο της επενδυτικής είναι η Ελλάδα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να συμφωνήσει με την τρόικα. Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με την επενδυτική προϋποθέτει: 1. εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους στις 29 Δεκεμβρίου και 2. ολοκλήρωση της αξιολόγησης απ’ την τρόικα που θα περιλαμβάνει και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ενεργοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την BofA θα μπορούσαν να βρεθούν οι 180 βουλευτές με μία συμφωνία για πρόωρες εκλογές ίσως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Έτσι πολλοί βουλευτές θα θελήσουν να δώσουν χρόνο στην τωρινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει πρώτα τη συμφωνία με την τρόικα για την επόμενη μέρα χωρίς να επικριθούν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα θα δει ανάπτυξη 1,8% το 2015 με σταδιακή βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και σταθεροποίηση των διαθέσιμων εισοδημάτων καθώς η αγορά εργασίας θα αρχίσει να βελτιώνεται, οι επενδύσεις θα αρχίσουν να ανακάμπτουν απ’ τα χαμηλά επίπεδα και θα υπάρξει μικρότερη δημοσιονομική πίεση.
Αυτό το σενάριο όμως, όπως προειδοποιεί η BofA, προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί το χρόνο για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε πάλι σε ένα αρνητικό σενάριο μέχρι την άνοιξη υπό την πίεση των μεγάλων ομολόγων που λήγουν. Εξάλλου σύμφωνα με την BofA ήδη για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 2 δισ το 2014 το οποίο όμως θα καλυφθεί απ’ το «μαξιλάρι» των μετρητών που έχει η κυβέρνηση (1,5 δισ) και από έκδοση εντόκων γραμματίων ως το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. H επενδυτική εκτιμά ότι το κενό για το 2015 θα είναι 19,8 δισ ευρώ.
Οι ανάγκες της Ελλάδας
Με βάση την BofA οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015 – 16 διαμορφώνονται ως εξής:
Σενάριο 1 – Το πρόγραμμα με το ΔΝΤ συνεχιστεί ως έχει παρά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης απ’ τον ESM: χρηματοδοτικές ανάγκες μηδενικές έως 12,6 δισ ευρώ. Το τελευταίο ποσό είναι το κενό που υπολογίζει το ΔΝΤ, το οποίο όμως αμφισβητούν οι ελληνικές Αρχές.
Σενάριο 2 – Αντικατάσταση του τρέχοντος προγράμματος απ’ την προληπτική πιστωτική γραμμή: χρηματοδοτικές ανάγκες από 8,9 δισ ευρώ ως 21,5 δισ ευρώ. Ουσιαστικά είναι τα 8,9 δισ ευρώ που θα κάλυπτε βάσει του νυν προγράμματος το ΔΝΤ στη διετία 2015-16 και τα 12,6 δισ ευρώ που υπολογίζει ως χρηματοδοτικό κενό.
Πηγή : Euro2day.gr