Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελλάδα απέκτησε πρωθυπουργό εσωτερικού και εξωτερικού, κατά το πρότυπο των δύο ΚΚΕ του παρελθόντος…

Τα πράγματα, ως φαίνεται, είναι πολύ σοβαρά για τον κύριο πρωθυπουργό. Ο μεν Γάλλος πρόεδρος, μετά τις αποκαλύψεις Πούτιν, γνωρίζει πλέον πολύ καλά με ποιον έχει να κάνει, η δε Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να συμφωνεί μαζί του και να καταλαβαίνει και την πλευρά Σόϊμπλε. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει πλήρη έκθεση για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και, απ’ ό,τι εγκύρως γνωρίζουμε, ενοχλήθηκε πολύ με τον εξευτελισμό της Δικαιοσύνης και τις προθέσεις της κυβερνήσεως απέναντι στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Είναι δε σαφές ότι οι εταίροι-δανειστές μας δεν βλέπουν γενικά με καθόλου καλό μάτι την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις «περίεργες» αντιλήψεις της για την δημοκρατία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι απομονωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η απομόνωσή του αυτή δεν βοηθά καθόλου τα σχέδιά του για την Ελλάδα, όπου έως το τέλος του χρόνου θέλει να «πουλήσει» στους ιθαγενείς ελάφρυνση του χρέους. Για να πετύχει λοιπόν τον στόχο αυτόν, ο πρωθυπουργός, μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, φόρεσε το ευρωπαϊκό του κουστούμι και αποφάσισε να μιλήσει στους Έλληνες δημοσιογράφους με τον ίδιο τρόπο που ακολουθούν και άλλοι πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών με τους δημοσιογράφους των δικών τους χωρών.

Έτσι, επί 33 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα ο κ. Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις ελληνικές τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –όπως αυτός, βέβαια, ήθελε να τις παρουσιάσει– και στην συνέχεια απάντησε επιλεκτικά στις ερωτήσεις που ο ίδιος ήθελε να απαντήσει. Απέφυγε δε επιμελέστατα απειλές και ξόρκια κατά των Ευρωπαίων, διότι προφανώς γνωρίζει ότι πλέον το κλίμα δεν σηκώνει λαϊκισμούς και λοιπά φούμαρα.

Αναφορικά με το χρέος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην γνωστή απόφαση της 24ης Μαΐου και περιέγραψε την αλληλουχία των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων τώρα και την εκτέλεσή τους. Τονίζοντας λοιπόν ότι «κανείς δεν επιθυμεί αναταράξεις» στην περιοχή μας υπαινίχθηκε ότι, λόγω του ρόλου σταθερότητας της Ελλάδας, τελικά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι εταίροι-δανειστές μας θα δεχθούν να αποφασίσουν κάτι και για το χρέος.

Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι στο τέλος του 2016 οι εταίροι θα «προσφέρουν» στην ελληνική πλευρά σταθερά επιτόκια και ήσσονος σημασίας τεχνικές ρυθμίσεις, τις οποίες βεβαίως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως «ηράκλεια» κατορθώματα!

Για να επιτύχει λοιπόν κάτι παρόμοιο, αλλά και για να συμβάλλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός πρέπει απαραιτήτως να φορά ευρωπαϊκό κουστούμι. Θεωρεί ότι η φορεσιά αυτή θα τού επιτρέψει, αφ’ ενός, να θεμελιώσει καλύτερα το αυταρχικό καθεστώς που «οραματίζεται» για την Ελλάδα και, αφ’ ετέρου, να αποκτήσει πρόσθετα ερείσματα στον κεντροαριστερό χώρο, τον οποίο επιδιώκει να ενσωματώσει σε ένα νέο πολιτικό μόρφωμα που θα τελεί υπό τον έλεγχό του.

Στο επίπεδο αυτό, ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Μπορεί ο κ. Τσίπρα να συναντηθεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Κατά την γνώμη μας, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο –τουλάχιστον όσο στην εξουσία παραμένει ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός.

Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα Νέα δείχνει ότι μόνο ένα 9% από τους πολίτες που χαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί θέλουν ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα χειρότερα, μόνον ένα 14% πιστεύουν ότι ένα νέο κόμμα που θα συνενώσει τον χώρο αυτόν θα πρέπει να προχωρήσει κατόπιν σε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λαϊκή βούληση ικανή να στηρίξει τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Τουναντίον, ψηφοφόροι του ανδρεοπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν, τώρα τον εγκαταλείπουν σε ποσοστό άνω του 35%, προς άγνωστη για την ώρα κατεύθυνση. Η φθορά του πάλαι ποτε δημοφιλούς δημαγωγού είναι σοβαρή και η βλάβη που έχει υποστεί ο κ. Τσίπρας δεν διορθώνεται πλέον με λαϊκίστικες ρουκέττες. Γενικότερα δε, αυτές δεν περνούν ούτε στον ευρύτερο μεσαίο χώρο, ο οποίος, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής κ. Γιάννης Λούλης «δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανέναν».

Με δεδομένη, συνεπώς, την δημοσκοπική στασιμότητα της Νέας Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι στις προσεχείς εκλογές μία μερίδα ψηφοφόρων θα ψηφίσει «το μη χείρον» και βάζουμε στοίχημα ότι σε αυτό το τελευταίο θα ποντάρει ο ενδεδυμένος με ευρωπαϊκό κουστούμι κ. Αλέξης Τσίπρας. Ας το έχει υπ’ όψιν του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης…