ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα υποδεικνύουν πως η συμφωνία για τη λύση δεν θα πρέπει να έχει κενά, παραλείψεις, ενώ η οικονομία να είναι ενιαία. Οι δυο διεθνείς οργανισμοί, που συλλέγουν στοιχεία για μελέτη για την οικονομία μετά τη λύση, σημειώνουν πως η οικονομία μετά τη λύση δεν θα πρέπει να έχει στοιχεία διαχωρισμού και να είναι ανταγωνιστική μεταξύ των δυο συνιστώντων κρατιδίων. Τα μηνύματα αυτά δόθηκαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη νεκρή ζώνη με ακροατήριο Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενημέρωσε για τα όσα αναφέρθηκαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Παρασκευή. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Άιντα προέβη σε ενημέρωση για επαφές που είχε ο ίδιος για την οικονομική πτυχή της λύσης. Αναφέρθηκε και σε συναντήσεις που είχε πρόσφατα στο Μόναχο. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα συγκεντρώνουν ακόμη στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα στα κατεχόμενα. Η προσπάθεια φαντάζει δύσκολη καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν μπορούν είτε δεν υπάρχουν στοιχεία. Πάντως είναι προφανές πως δεν είναι εύκολο το εγχείρημα να βρεθούν χρηματοδότες ενώ όλοι ανησυχούν για το κόστος. Η άποψη που ακούγεται και από ξένους είναι πως το ύψος του κόστους περνά μέσα από τη μείωση των αποζημιώσεων. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν επιστραφούν περισσότερες περιουσίες αλλά και από το ενδεχόμενο ο χρήστης να δώσει ένα ποσό στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Αυτές οι απόψεις δεν εκφράζονται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και από τρίτους, που έχουν διαμηνύσει πως σε μια τέτοια περίοδο, με τόσα προβλήματα, δεν θα βρεθούν χρηματοδότες της επόμενης ημέρας μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Αν και δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το κόστος καθώς πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ωστόσο, κάποιοι υπολογισμοί γίνονται. Το κόστος της επόμενης ημέρας αφορά αποζημιώσεις για τις περιουσίες και τη χρηματοδότηση για τις δομές που θα δημιουργηθούν (τρεις κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ). Το ύψος του κόστους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί και το περιουσιακό. Έχει αναφερθεί πως με μια γενική αξιολόγηση υπολογίζεται ότι το κόστος θα είναι πέραν των 25 δισ. ευρώ. ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΦΩΚΑΙΔΗΣ: Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης αναχώρησε για το Κάιρο, για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του, Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγού Sedki Sobhi. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στην Αίγυπτο. Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων ενώ ο κ. Φωκαΐδης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
ΣΤΟΝ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει σήμερα στο ΥΠΕΞ συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γερμανίας κ. Michael Roth. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών .Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου και Γερμανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, πάντως, σε σχετική ανακοίνωσή του πως δεν θα υπάρξουν δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών, κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιες συναντήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Επιστολή στους θεσμούς για την τουρκική γλώσσα Μελετάται το αίτημα της Λευκωσίας από την Ε.Ε. Επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνωστοποίηση στην ολλανδική Προεδρία της ΕΕ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας όπως συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ένωσης. Η επιστολή διαβιβάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου προς τους Προέδρους του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ ενημέρωσε και την τρέχουσα Προεδρία, αυτή της Ολλανδίας. Σύμφωνα με την EUobserver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «σας γράφω για να σας ενημερώσω για την απόφαση της Κυβέρνησής μου να επιδιώξει ενεργά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ενόψει, όπως σημείωνει, της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά την επανένωση. Σημείωσε ότι ήδη κατατέθηκε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το 2002. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης συμβούλευσαν τότε τη Λευκωσία να μην επιμείνει στο θέμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική σημασία αυτής της κίνησης αλλά και το σημαντικό κόστος. Αξιωματούχος της ολλανδικής Προεδρίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα μελετηθεί το περιεχόμενο της επιστολής και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στη EUobserver ότι η απόφαση αυτή είναι «μια πολύ σημαντική, πολύ θετική χειρονομία». Η ΕΕ έχει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες. Απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος €450 εκατομμύρια το χρόνο. Η ΕΕ υπολογίζει συνολικά το κόστος της διαδικασίας να προστεθεί μια 25η γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, σε 37 εκατ. ευρώ. Η τελευταία γλώσσα που καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ήταν η ιρλανδική, το 2007.
Πηγή : http://wp.me/p3kVLZ-t8E