Του Γιώργου Κράλογλου
Η γερμανική πολυεθνική Continental με 208.000 εργαζόμενους σε 53 χώρες έκλεισε την Α.Ε ΙΜΑΣ (των 138) με e-mail. Η ιταλική πολυεθνική έκλεισε την SOFTEX χωρίς e-mail… Η καναδική πολυεθνική Eldorado μένει δεν μένει… Η αζέρικη πολυεθνική που θα αγόραζε, με την μία,.. τη ΔΕΣΦΑ μας χαιρετάει… Οι πολυεθνικές ερευνών υδρογονανθράκων μυστηριωδώς… εξαφανίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφωνεί…
Χάνουμε τη μία μετά την άλλη, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, που συνεχίζουν να κλείνουν. Μέσα στο καλοκαίρι, θα δούμε 250.000 απολύσεις, τετράωρα, απασχόληση εκ περιτροπής και πάγωμα μισθών.
Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας πέρα βρέχει… Φτιάχνουν τριμερείς Επιτροπές και απειλούν την ιδιωτική οικονομία…
Λάβρος ο Κατρούγκαλος τα βάζει με τους Γερμανούς της ΙΜΑΣ που είχαν το θράσος… να μη πάνε στην τριμερή Επιτροπή που οργάνωσε και διέταξε το μόνο του το κόμμα…
Και θεωρώντας ότι απευθύνεται σε κατοίκους σοβιετικής μπανανίας δηλώνει οργισμένος, «…Θα αναλάβω πρωτοβουλίες, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της εταιρείας για τη διακοπή της λειτουργίας της…».
Κουρέλιασαν, με την αδιαφορία τους, τη ναυπηγική βιομηχανία. Κατάντησαν τα ναυπηγεία «Νεώριο Σύρου» να μην αντέχουν βάρη φόρων και εισφορών, σε σημείο αδυναμίας να πληρώσουν και πάγιες λειτουργικές δαπάνες, αλλά το κόμμα εκεί. Οργανώνει τριμερείς Επιτροπές για να δουν σε βάθος το πρόβλημα…
Προγραμματίσθηκαν στη Χαλκιδική επενδύσεις και 500 θέσεις εργασίας κοντά στις υπάρχουσες 2.000, της Ελληνικός Χρυσός, και χάλασε τον κόσμο ο Σκουρλέτης να κλείσει το συγκρότημα. Όταν το κλείσει θα οργανώσουν τριμερή… δια το θέμα που ανέκυψε…
Κατάλαβαν οι Ιταλοί ότι δεν γίνεται χωριό στην Ελλάδα με αυτήν την οικονομική πολιτική και σήκωσαν παντιέρα αποχώρησης στην Softex, αλλά στο υπουργείο Εργασίας μελετούν (εκ των υστέρων) παράλληλες λύσεις…
Έφεραν τα πάνω-κάτω στις έρευνες υδρογονανθράκων Λαφαζάνηδες και παρατρεχάμενοι του ελληνικού σοβιετισμού και το έβαλαν στα πόδια οι πολυεθνικές ερευνών. Και τώρα ψάχνονται στο Ενέργειας για ποιο λόγο στους διαγωνισμούς μετέχουν τρεις και ο κούκος…
Βγάζουν την πίστη στους Κινέζους της Cosco για τη συμφωνία παραχώρησης της πλειοψηφίας στον ΟΛΠ, σε συνδυασμό με επενδύσεις, αλλά παραξενεύονται όταν διαπιστώνουν πως οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται ούτε σε προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι αποφεύγουν να ψάξουν (από σήμερα) τις αιτίες της αποεπένδυσης και της αποχώρησης σοβαρών κεφαλαίων από την Ελλάδα που οι ίδιοι βλέπουν για τη διετία 2016-2017.
Αν το αντέχουν ας ξεκινήσουν με το κλείσιμο της ΙΜΑΣ που εξ αρχής ήταν συνδεδεμένη και με συμβάσεις για τις ανάγκες της ΔΕΗ.
Με τις ιδεοληψίες τους και τις συμμαχίες με τους εργατοπατέρες κατάντησαν την ΔΕΗ να έχει 2,5 δισ. απλήρωτους λογαριασμούς επειδή θέλανε, σώνει και καλά, να της φορτώσουνε από την μια κοινωνικό ρόλο και από την άλλη να «χωνεύει», ως Επιχείρηση, τις επιβαρύνσεις και τα χρέη που προκαλεί ο ρόλος αυτός.
Τι μέλλον λοιπόν να προβλέψουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα από την στιγμή που η κυβέρνηση ενώ βουλιάζει τη ΔΕΗ σηκώνει και τη σημαία διωγμού στην εξορυκτική βιομηχανία, αρχίζοντας από τα μεταλλεία χρυσού, γιατί θέλει τον τομέα αυτό μόνο κρατικό.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε χίλια δύο για επενδυτικά αντικίνητρα επιμερίζοντας πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις και σε όλα τα κόμματα της μεταπολίτευσης.
Μένουμε όμως μόνο στα εξωφρενικά των ημερών με αφορμή τον νέο εμπαιγμό σε όσους χάνουν τη δουλειά τους με την, εκ των υστέρων, ατμόσφαιρα που καλλιεργείται ακόμη και για κρατικοποιήσεις…
Γιατί αυτό είναι το σκέλος της ευθύνης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έναντι των κρατιστών της Ν.Δ. και των τριτοκοσμικών «σοσιαλιστών» του ΠΑΣΟΚ.
Υποσχέθηκε τα πάντα. Μισθούς, δουλειές, και κράτος με ανάπτυξη ενάντια στους ιδιώτες.
Και από τις υποσχέσεις έκανε πράξη μόνο το τελευταίο. Έβαλε στο περιθώριο ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Είναι συνεπώς άθλιος εμπαιγμός να παραμυθιάζεις αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, με τριμερείς Επιτροπές ή θέατρα παρεμβάσεων…, όταν συναρμόδια, οικονομικά υπουργεία, έχουν απορρίψει, από ιδεοληψία, μέχρι και ραντεβού με επιχειρηματίες και Οργανώσεις, στην αρχική φάση, τότε που αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουν κλείσιμο και αποεπένδυση.
Πηγή : capital.gr