Καζάνι που βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο περνούν οι μέρες και γίνεται αντιληπτό όχι μόνο τι ακριβώς ψήφισαν με τα δύο τελευταία νομοσχέδια, αλλά και πόσες είναι οι επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών για να προχωρήσει ομαλά το δανειοδοτικό πρόγραμμα της χώρας και οι όποιες διαδικασίες για τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, εάν τελικά αυτή υπάρξει.
Μετά το προχθεσινό ξέσπασμα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ήλθε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να συμφωνήσει ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη άποψη και να προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο αυτές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών έγιναν την ώρα που πολλοί βουλευτές νησιωτικών περιοχών διαμηνύουν την έντονη δυσφορία τους για την κυβερνητική απόφαση, την οποία αναγκάστηκαν να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή.
Μάλιστα ιδιαίτερα ενόχλησε και το απότομο ύφος με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απόρριψε κατηγορηματικά και μονολεκτικά το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η αύξηση.
Όλα αυτά την ώρα που το Μαξίμου, το οποίο παρακολουθεί με αμηχανία όσα συμβαίνουν, έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, πέραν της ανάγκης να προωθήσει τα νομοσχέδια για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Για παράδειγμα, εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιηθεί η υπόσχεση του πρωθυπουργού από βήματος της Βουλής ότι δεν θα ζητηθεί από όσους έλαβαν κακώς το ΕΚΑΣ, η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων, που τους καταβλήθηκαν από τον Ιανουάριο. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι η πρωθυπουργική δέσμευση ισχύει, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η πηγή που θα καλύψει την τρύπα.
Δημοσιογραφική βοήθεια ζητά ο Τσακαλώτος !!!
Είναι τέτοια η πίεση που νιώθουν τα κυβερνητικά στελέχη και η αδυναμία να χειριστούν τα δεδομένα, που μέχρι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέφυγε το ολίσθημα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την απόφαση του Eurogroup και την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μαθήματα δημοσιογραφίας στους εκπροσώπους του Τύπου, από τους οποίους ζήτησε ανερυθρίαστα να «βάλουν ένα χεράκι» για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Πώς; Με το να αναλύσουν σωστά, όπως είπε, – δηλαδή όπως θέλει η κυβέρνηση, εννοούσε – το τι σημαίνει για την οικονομία της χώρας η συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου! Ο κ. Τσακαλώτος έκανε δηλαδή έναν περίεργο και αστήρικτο εν τέλει συνδυασμό, θεωρώντας ότι όσοι παρακολουθούν την ελληνική οικονομία θα ξεγελαστούν από δημοσιεύματα που θα ωραιοποιούν τα πράγματα: υποστήριξε ότι η άρση των capital controls είναι άμεσα συνυφασμένη με το πώς θα παρουσιάσουν τα ελληνικά ΜΜΕ τη συμφωνία στο Eurogroup και όχι με βάση τις πραγματικές εξελίξεις και τα υπαρκτά δεδομένα!
Φόρο… ψήφου βάζει ο Κυρίτσης
Στο μεταξύ η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με τις απίστευτες και προκλητικές δηλώσεις στελεχών και βουλευτών του, που επιχειρούν να υποστηρίξουν τις πρωτοφανείς υποχωρήσεις έναντι των δανειστών, την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και τον ορυμαγδό των μέτρων.
Ο Γιώργος Κυρίτσης, ορκίστηκε βουλευτής προ ημερών, παίρνοντας τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου, απέδωσε τη φοροεπιδρομή σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρυνθούν όσοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, που είχε ως σύνθημα το «Μένουμε Ευρώπη».
«Αν πρέπει να κρατήσουμε μια ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του αστικού στρατοπέδου, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια του προέδρου της ΝΔ και όχι των απελπισμένων σπιν του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων». Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει» έγραψε στην Αυγή ο κ. Κυρίτσης.
Αφού επιτέθηκε στον «αστικό Τύπο» επειδή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ανέφερε μεταξύ άλλων στο άρθρο του: «Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δηλαδή το αστικό μπλοκ και οι μιντιακές του εκπροσωπήσεις, είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να τοποθετούν την Αριστερά σε ένα εξαιρετικά βολικό γι’ αυτούς σχήμα, εξαιρετικά επιτυχημένο, μάλιστα, στο μέτρο που μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς το έχει ενσωματώσει απόλυτα. Με βάση αυτό το «βαρκιζαϊκό σχήμα», η Αριστερά οφείλει να έχει μια αναμενόμενη, μονοκόμματη και ευκόλως αντιμετωπίσιμη μετωπική προσέγγιση των πραγμάτων και να ηττάται ηρωικά. Και μετά να εισπράττει συγχαρητήρια και σεβασμό -όπως το σημερινό ΚΚΕ- για τη σταθερότητα των απόψεων και των πρακτικών της».
Βαγενά: Τουρκοκρατία, αλλά… σύντομη, το μνημόνιο
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά άφησε τους πάντες σύξυλους, καθώς στην προσπάθειά της να υπερασπίσει το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, σύγκρινε μάλλον χωρίς να αντιλαμβάνεται τι κάνει, το μνημόνιο με την… τουρκοκρατία. Η ασυνείδητη εξομοίωση σχολιαζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ αρνητικά και με πολλές απορίες για το πολιτικό κριτήριο της κυρίας Βαγενά, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει.
«Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της κυρίας Βαγενά, η οποία παραδέχθηκε μάλιστα ότι «είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες».
Σε άλλο σημείο τα έβαλε με τους δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντάς τα όλα μαντάρα: «Μια ζωή το όνειρο του Έλληνα ήταν να μπει στο Δημόσιο. Λέγαμε, μπήκαμε στο δημόσιο, ας βρούμε τώρα και μια δεύτερη δουλειά. Το δημόσιο κατάντησε για πολλούς ένας παράδεισος τεμπέληδων, εννοείται ότι δεν είναι όλοι έτσι. Πρέπει όμως επιτέλους να σταματήσουμε αυτή τη λογική».
Πηγή : protothema.gr