projeleri

Να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για αλλαγές στους Δήμους

  • Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

 

  • Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • Από την αρχαιότητα οι Δήμοι αποτελούσαν το κύτταρο της Δημοκρατίας, αλλά και της Διοίκησης. Στις μέρες μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, εμφανίζονται να αποτελούν το κέντρο της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς.
  • «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» μπορεί να μείωσαν δραστικά τον αριθμό των Δήμων της χώρας, δεν κατάφεραν όμως να τους εκσυγχρονίσουν και να τους απαλλάξουν από την γραφειοκρατία και τέλος από την συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.
  • Από τα τοπικά έργα, που έκαναν οι «ημέτεροι» εργολάβοι που το αποτέλεσμα τους ήταν εκτός προδιαγραφών, μέχρι τα πολεοδομικά γραφεία, όπου αυτά υπήρχαν, που έκαναν τα στραβά μάτια σε κάθε λογής παρανομίες.
  • Κάποιος παλιός Δήμαρχος, που είχε εκλεγεί πολλές φορές έλεγε με απόλυτα φυσικό τρόπο, ότι έκανε προσλήψεις στο παρελθόν ανεξαρτήτως αναγκών, προκειμένου να ικανοποιήσει οικογένειες ψηφοφόρων του, προκειμένου να επανεκλεγεί.
  • Η πίσω πόρτα των προσλήψεων στην μετά Καποδίστρια εποχή ήταν οι πάσης φύσεως συμβάσεις έργου από τους οδοκαθαριστές μέχρι κηπουρούς που στην συνέχεια με διάφορες υπουργικές αποφάσεις τους μετακινούσαν στα γραφεία, προκειμένου να μεγαλώσουν την πυραμίδα της γραφειοκρατίας.
  • Πρόσφατα σε Δήμο της Φωκίδας, πολίτης διαπίστωσε ότι πλήρωνε διπλό λογαριασμό νερού, τόσο ο ίδιος όσο και ο νέος ιδιοκτήτης ακινήτου, για μια πώληση που είχε γίνει προ δεκαετίας. Απευθύνθηκε στο Δήμο παρουσιάζοντας εκ νέου τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, προκειμένου να διαγραφούν τα μη οφειλόμενα. Μετά από μήνες τακτοποίησαν το θέμα του και ω του θαύματος του έρχεται νέο χαρτί οφειλών για το 2014! Κι αυτό, γιατί όπως τον πληροφόρησαν, διεγράφησαν τα παλιά δεν έσκισαν όμως την καρτέλα που συνέχιζε να χρεώνει. Άρμεγε και κούρευε που λέει και ο λαός.
  • Πρόσφατα διαβάσαμε, ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις με την μορφή των ΝΠΙΔ που αρνούνται να απογραφούν μολονότι και η τελευταία παράταση της προθεσμίας, που τους δόθηκε, εκπνέει εντός των ημερών. Κάποιος υπάλληλος μιας από αυτές τις εταιρίες έκανε πρόσφατα δηλώσεις στην τηλεόραση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν δέχονται να απογραφούν, γιατί πληρώνονται από κοινοτικά κονδύλια και όχι από τον δημοτικό ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Λες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ διοχετεύονται έτσι ανεξέλεγκτα από το κράτος και τις πραγματικές του ανάγκες.
  • Αλλά και τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν πάνε πίσω σε αντίδραση κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Δήμων. Ζήτησαν πρόσφατα από τους εργαζομένους στους ΟΤΑ να μην απογραφούν, για να μην είναι δυνατός ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων, αλλά και της εν γένει δραστηριότητας ενός εκάστου υπαλλήλου των Δήμων. Δηλαδή απλά να μην ξέρει το κράτος ποιους πληρώνει και γιατί τους πληρώνει.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε στη χώρα αυτή, πόσοι μισθοδοτούνται από το κράτος. Η καταδίκη σε πολυετή φυλάκιση ενός πρώην Δημάρχου της  Θεσσαλονίκης, για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, δεν στάθηκε αφορμή για όλους τους αιρετούς άρχοντες να δουν το πρόβλημα κατάματα. Αντίθετα τους είδαμε να αρνούνται κάθε εκσυγχρονισμό, με επιχειρήματα του τύπου, ότι κάποιοι θέλουν να δώσουν την δημόσια περιουσία σε επιχειρηματικά συμφέροντα ή ότι θέλουν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και το προσωπικό τους.
  • Τα τεράστια χρέη πολλών Δήμων με δάνεια που έπαιρναν από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου, για σπατάλες που δεν είχαν αρχή και τέλος φαίνεται ότι δεν λέει τίποτα πολλές από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν μάθημα για τις νέες που αναλαμβάνουν εντός των ημερών.
  • Ποιος άραγε έχει αντίρρηση για τους πέντε πυλώνες που θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε πέντε Δήμους πριν περάσουν και στους υπόλοιπους;
  • Ποιος δεν θέλει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που προβλέπονται με έμφαση την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και τον χωροταξικό σχεδιασμό;
  • Ποιος δεν θέλει την χρηστή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των δήμων;
  • Ποιος δεν θέλει την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ, που σημαίνει κατάλληλο τεχνικό προσωπικό για μελέτες, που απορροφούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ;
  • Ποιος δεν θέλει την υλοποίηση αυτών των επενδυτικών προγραμμάτων, που προσφέρουν ζεστό χρήμα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία;
  • Ποιος δεν θέλει μεταρρυθμίσεις στις δομές, καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;
  • Ασφαλώς δεν τις θέλουν κάποιοι Δήμαρχοι που είχαν μάθει να λειτουργούν με τεφτέρια και κάποιοι συνδικαλιστές που έκαναν ότι ήθελαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Κάποτε πρέπει πολλά κακώς κείμενα να αλλάξουν. Γιατί δεν μπορεί το υποζύγιο που λέγεται πολίτης να πληρώνει πάντα τα σπασμένα με φόρους, που δεν έχουν αρχή και τέλος. Η χρηστή διοίκηση δεν είναι απλώς ζητούμενο, είναι απαίτηση των πολιτών…

 

English French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish

Η πρώτη εκπομπή που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση για την ΑΟΖ στις 17.06.2006 από το "Κανάλι 10". Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Παπαδόπουλο ο καθηγητής του Maryland Θόδωρος Καρυώτης εξηγει, γιατί η ΑΟΖ υπερτερεί της υφαλοκρηπίδας,για την οποία τότε συζητούσε με τους γείτονες της, η ελληνική πλευρά.  

tpapad
logo 3003

24betgr

KOURDISTO NEW