Συμπληρώθηκαν ήδη 43 χρόνια από την ήμερα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο. Η δίκη για τους πρωταίτιους της τραγωδίας που ακολούθησε, δεν έγινε ποτέ.

Του ΤΑΣΟΥ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γιατί άραγε; Κάποιοι ψέλλισαν τότε, ότι αυτό δεν συνέβη για λόγους εθνικού συμφέροντος. Για να μην αποδειχθούν και με επίσημο και τρόπο οι ευθύνες των Αθηνών στην επιχείρηση ανατροπής του νομίμου ηγέτη της Κύπρου.

Η χούντα των Αθηνών επιχείρησε να κάνει εξαγωγή πραξικοπημάτων και δυστυχώς πέτυχε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του Αττίλα, που έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, με την κατάληψη του 36% της Μεγαλονήσου.

Κι όχι μόνο δεν δικάστηκαν οι πρωταίτιοι του εγκλήματος αυτού, αλλά και η εξεταστική που έγινε στη Βουλή για το πραξικόπημα στην Κύπρο την δεκαετία του ’80, κράτησε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, για δεκαετίες, ως επτασφράγιστο μυστικό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η παράδοση στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, του φακέλου της έρευνας αυτής, ύστερα από πολλών ετών σχετικό αίτημα και μάλιστα χωρίς να δοθούν ορισμένα έγγραφα, που έχουν χαρακτηρισθεί άκρως απόρρητα.

Από τη σύντομη συζήτηση στην ελληνική Βουλή έγινε γνωστό, ότι όταν επιχειρήθηκε η αντιγραφή των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι, ένδεκα άκρως σημαντικοί φάκελοι από αυτούς, είχαν εξαφανισθεί. Χρειάστηκε να ανατρέξουν στα ηχογραφημένα πρακτικά για να βρουν το υλικό, που κάποιοι είχαν υπεξαιρέσει.

Σαράντα τρία χρόνια μετά τον μήνα Ιούλιο στο Κραν Μοντάνα παίχθηκε ένα ακόμη μέρος του κυπριακού δράματος. Κι όχι δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την διχοτομημένη με την βία σήμερα Κύπρο, αλλά ακούσαμε δια στόματος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα μείνουν εσαεί στην Μεγαλόνησο και ότι και τα επεμβατικά δικαιώματα θα διατηρήσει ο Αττίλας παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σε αυτήν την κατάπτυστη και κυνική τουρκική προκλητικότητα τι απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η αρμόδια για τα Εξωτερικά και την Άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτα Μονγκερίνι; Απλά τίποτα.

Ο ΟΗΕ «ξέχασε» τα ψηφίσματά του που από το 1974 απαιτούν από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Μεγαλόνησο και η ΕΕ όλες τις αρχές της, που δεν επιτρέπουν κατοχές και ξένους στρατούς σε κράτη – μέλη της.

Όλοι εδώ και καιρό είχαν επαναπαυθεί στις συνομιλίες και έκαναν τον ψόφιο κοριό σε θέματα θεμελιωδών αρχών, που διέπουν την λειτουργία των δυο αυτών υπερεθνικών οργανισμών.

Δεν έκαναν ούτε μία δήλωση, προκειμένου να καταδικάσουν τον Αττίλα και τα κατοχικά στρατεύματα που παραμένουν στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια και το έπαιξαν Πόντιοι Πιλάτοι, αποποιούμενοι και τον ρόλο τους και την θεσμική τους ιδιότητα.

Παρ όλες αυτές τις παραβιάσεις των βασικών κανόνων και αρχών του Δικαίου, δεν τις είδαν και δεν τους άγγιξαν. Η Τουρκία αποχώρησε αγέρωχη από το Κραν Μοντάνα λες και δεν συνέβη τίποτα.

Τα εκτελεστικά όργανα της ΕΕ τηρούν σιγή ιχθύος, πέσαμε και στις διακοπές βλέπετε και οι κομισάριοι έχουν μεταβεί στα θέρετρά τους για τα μπάνια τους, και οι έτεροι διεθνείς δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν καμία διάθεση να χαλάσουν την ζαχαρένια τους. Παραμένουν ψυχροί και απαθείς σε ένα ακόμη έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και χαριεντίζονται στους G20 με τον εκπρόσωπο της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο.

Το βράδυ που άρχιζαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας στο Βερολίνο, συνεδρίαζαν όλη τη νύχτα οι ηγέτες της ΕΕ. Το πρωί που τελείωσαν, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον τότε ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ που είχε και την προεδρία, αν έχουν κάτι να πουν για τους βομβαρδισμούς. Αντί άλλης απάντησης άκουσαν το αμίμητο, ότι δεν ασχολήθηκε η σύνοδος των Αρχηγών με αυτό το θέμα, γιατί είχαν να συζητήσουν κάτι σοβαρότερο, που δεν ήταν άλλο από την κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ. Και επειδή ήταν πολλά τα λεφτά, άφησαν πίσω τους βομβαρδισμούς, που είχαν αναλάβει εργολαβικά οι ΗΠΑ.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την Τουρκία. Επειδή είναι 150 τα δις των εμπορικών συναλλαγών με την Άγκυρα είναι πολλά λεφτά, ουδείς αναλαμβάνει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, μια και τα οικονομικά συμφέροντα τους είναι τεράστια. Ακόμη και για τα όσα τέρατα και σημεία έχουν συμβεί εδώ και ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι εταίροι μας δεν ομιλούν και ποιούν την νησαν.

Άλλα και τώρα μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών και τη νέα επιθετικότητα που δείχνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, οι υπερεθνικοί Οργανισμοί επιμένουν να σιωπούν, αφήνοντας τους πειρατές της Ανατολικής Μεσογείου ανενόχλητους, να απειλούν ένα ανεξάρτητο κράτος, με την αρπακτική λογική, τα δικά μου δικά μου στο Βορά και τα δικά σου δικά μου επίσης στο Νότο…