projeleri
  • ΗΠΑ: Παρέμβαση στο κυπριακό λόγω υδρογονανθράκων

    ΗΠΑ: Παρέμβαση στο κυπριακό λόγω υδρογονανθράκων

  • Τεράστιο το κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

    Τεράστιο το κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ από δύο δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ από δύο δημοσκοπήσεις

  • Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

    Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

  • Με καπέλο 20% πληρώνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο

    Με καπέλο 20% πληρώνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο

Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Άναψε πριν από λίγο η φλόγα από το φυσικό αέριο μετά την επιπλοκή που παρουσιάστηκε λόγω βλάβης σε εξάρτημα της πλατφόρμας της Noble, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνα. Η βλάβη, τόνισε, έχει επιδιορθωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, το πρωί άρχισε στην πλατφόρμα ENSCO 5006 στο τεμάχιο 12 το τεστ παραγωγής.

Ήδη έχει σταθεροποιηθεί η πίεση (δηλαδή γέμισε η σωλήνα με φυσικό αέριο) και ακολούθως έγιναν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

«Ελπίζουμε όλες οι διαδικασίες να έγιναν κανονικά», είπε, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας, η παραγωγική δοκιμή προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε περίπου ημέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTCHuston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η ανάλυση μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης διέπεται από διεθνείς κανονισμούς και ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια που βασίζονται σε πιθανότητες. Έτσι αν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, ενδεχομένως να απαιτηθεί δεύτερη γεώτρηση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν θα απαιτηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική ή όχι.

Σημείωσε πως η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που θα σημειωθεί λόγω της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η κράτηση ενός γεωτρύπανου γίνεται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf και 75% να είναι 50 tcf.

Πηγή: StockWatch.com.cy

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
English French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish

Η πρώτη εκπομπή που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση για την ΑΟΖ στις 17.06.2006 από το "Κανάλι 10". Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Παπαδόπουλο ο καθηγητής του Maryland Θόδωρος Καρυώτης εξηγει, γιατί η ΑΟΖ υπερτερεί της υφαλοκρηπίδας,για την οποία τότε συζητούσε με τους γείτονες της, η ελληνική πλευρά.  

tpapad
24betgr

KOURDISTO NEW